Pregătiți pentru Viitor!

Pregățiți pentru Viitor este un proiect în cadrul căruia elevi de gimnaziu vor participa la activități educaționale prin conferințe și speech-uri ținute de profesioniști locali din diferite domenii; prin ateliere de lucru îndrumați de oameni și traineri cu expertiză în domeniu cu privire la alegerea unei cariere și cum luăm această decizie; chiar și prin discuțîi în vederea consilierii copiilor.

1. Mihaela Mărginean - jurist, secretara Consiliului Local Turda:

Sunt o persoană foarte ambițioasă, drept urmare încă de la o vârstă fragedă am știut că în condițiile în care vreau să-mi ating obiectivele trebuie să-mi dedic timpul studiului.
Încă din timpul liceului am știut ce îmi doresc și anume să urmez studiile juridice. Prin urmare mi-am continuat studiile la Facultatea de Drept și în același timp am urmat Facultate de Sociologie și Psihologie.
Nu întotdeauna am fost încurajată, au fost și sceptici care nu au crezut că voi ajunge să și profesez în acest domeniu, dar nu m-am lăsat descurajată și am continuat să muncesc pentru ceea ce îmi doream și visam să fiu. Prin urmare, după ani de muncă, am demonstrat că atunci când există dăruire și dragoste pentru meserie, poți ajunge să-ți îndeplinești visul!

2. Moldovan Valer - director Poliția Locală Turda, fost comandat al Politiei Naționale Turda

Meseria de polițist implică o luptă continuă ȋmpotriva răului ca să facă puțin loc binelui. “Căutăm binele fără a-l găsi vreodată, ȋn schimb găsim răul fără să-l căutăm.”

3. Dr. Dan Matei – directorul Muzeului de Istorie Turda

Am avut dintotdeauna dorință pentru cunoaștere trecutului, la fel ca tatăl și unul dintre bunicii mei. La nivelul studiilor liceale am urmat cu toată plăcerea specializarea în istorie. Iar din anul 2002 sunt întru totul dedicat disciplinei arheologice din cadrul istoriei, fără a neglija, pe cât îmi este posibil, celelalte discipline auxiliare ale acesteia.
În fiecare zi vin cu plăcere la locul meu de muncă atât de prețuit, Muzeul de Istorie din Turda. Toată energia și priceperea mi le pun cu deosebire în aducerea la lumină controlată a vestigiilor arheologice din municipiu și din împrejurimi respectiv în recuperarea vestigiilor care au fost descoperite în situații întâmplătoare. Energia depusă mi-a fost răsplătită de nenumărate dăți, căci am avut șansa unor descoperiri aparte.
Pe mine arheologia mă reprezintă, la fel cum și eu încerc în fiecare zi să reprezint un slujbaș onorabil al ei. Iar castrul legiunii a V-a Macedonica de pe “Cetate” constituie pentru mine cel mai iubit loc de pe mapamond. Dincolo de patriotismul local pe care îl recunosc fără înconjur și de care sunt mândru, pe “Cetate” am participat la multe luni de cercetări arheologice în mulți ani ai tinereții mele. Cu bucurii și învățătură în tainele disciplinei arheologice. Și dacă șansa îmi va surâde pe mai departe, odată am să privesc îndeaproape “Cetatea” în primele secunde după trezire, și mai în depărtări, o bună parte din Turda cea atât de plină de istorie.

4. Ioana Orbean - avocat

La sfȃrșitul liceului, când am fost pusă în fața deciziei de a îmi alege facultatea, nu am reușit să ajung la nici o concluzie. Aproape toate opțiunile mi se păreau interesante și îmi era teamă să nu fac o alegere greșită. Nu înțelegeam cum unii din colegii mei știau clar ceea ce își doreau să facă în viitor. Părinții mei, ținând cont de înclinațiile mele și discuțiile cu profesorii din liceu, mi-au sugerat Facultatea de Drept și cea de Matematică. Am urmat o perioadă de timp ambele facultăti, dar m-am regăsit mult mai mult în științele juridice.
La Facultatea de Drept ai nevoie de multă răbdare și perseverență pentru a memora un volum mare de informații, însă profesorii excepționali ai facultății pe care am urmat-o ne considerau responsabili și asumați în drumul nostru așa că ne lăsau să învățăm după propria conștiință. (Dacă lipseam de la ore opera prezumția potrivit căreia eram la bibliotecă și studiam, prezumție relativă care urma să fie sau nu răsturnată în perioada de examene.) De asemenea, toți profesorii, fără excepție, erau oricând dispuși să ne răspundă la întrebări și să ne sprijine în interesele noastre. În pofida volumului mare de informații ce se cereau memorate esența lor era dreptatea, bunul-simț și corectitudinea, iar problemele de drept ce învățam să le dezlegăm erau parte din viața reală astfel încât învățam să ne cunoaștem mai bine ca persoane și ca umanitate, învățam regulile după care să ne ghidăm viața, și cum să evităm problemele.
Ca absolvent al facultății de drept poti alege sa exerciti profesia de avocat, notar, procuror, judecator, executor judecatoresc etc. Toate aceste profesii înrudite au ca scop menținerea echilibrului, a corectitudinii și dreptății în lume. Ca avocat trebuie să fii o persoană foarte bine pregătită profesional deoarece lucrezi tot cu profesioniști ai dreptului fie ei judecători, procurori, notari etc., o persoana muncitoare si inventivă pentru a suplimenta probațiunea oferită de clienti. E bine să fii o persoană sociabilă, ca cei care apelează la tine să o facă cu plăcere, să fii empatic și să rezonezi cu problemele fiecăruia deoarece atunci cand apelează la un avocat oamenii caută un sprijin si nu un critic.
Pe plan organizatoric nu ai nevoie decât de un spațiu, un calculator si o imprimantă pentru a începe exercitarea acestei profesii. Ce apreciez la profesia mea este libertatea ce mi-o oferă. Îmi organizez munca dupa cum consider că e mai bine – ceea ce de multe ori conduce la mult mai multe ore peste program. În afară de reprezentarea clientilor în fața judecatorilor -care are loc pe parcursul dimineții in principiu- totul este decis primordial de avocat. De asemenea, diversitatea cazurilor si diversitatea muncii depuse este un alt punct forte pentru alegerea avocaturii ca profesie. Dreptul urmează vieții, e in continuă transformare si evoluție astfel încât nu poate fi vorba de platitudine in exercitarea acestei profesii. Gradul ridicat de socializare este un alt atu al exercitării acestei profesii. Pe langa socializarea cu clientul, rezolvarea problemei sale presupune de cele mai multe ori conversații cu alte persoane fie ei martori, funcționari publici, colegi avocați sau alți juriști. Vă doresc ca profesia sau meseria pe care o alegeți pentru voi să vi se potrivească și să vă aducă satisfacții!

5. Doina Șoproni - actriță:

Īn orice domeniu în care vrei să profesezi, important este să încerci să devii cel mai bun. Alocă timp, pasiune și învață mereu, întotdeauna e loc de mai bine!

6. Dr. Țigănilă Codrina:

“Alege o meserie pe care o iubești și nu vei lucra o zi în viața ta.”
(Confucius)

7. Alin Glod - fotograf:

Toți avem o chemare. Job-ul nostru real în viață este să ne dăm seama cât mai repede care e această chemare. Să înțelegi cine ai fost menit să fii și să începi să onorezi această chemare pe cât de bine poți.
Succesul e un proces complex, care nu implică doar disciplină, acceptarea tuturor șanselor care ni se oferă, optimism, încredere în sine și multă muncă – înseamnă și adaptare continuă, învățare continuă, control al emoțiilor dar și mult umor…

8. Vasile Mȋnican - plutonier adjutant principal, subofițer de stat major, militar veteran al teatrelor de operații, încadrat în Batalionul 814 Tancuri „Mihai Vodă”:

De ce să alegi ARMATA când în faţa ta se deschid atâtea drumuri, atâtea posibilităţi?
„A alege cariera militară și a intra în Armata Română nu înseamnă doar a-ţi defini personalitatea, a te maturiza, a te menţine sănătos şi activ, dar şi a lucra într-un mediu dinamic, organizat şi competitiv, posibilitatea de a călători, de a vizita locuri noi, de a cunoaşte oameni interesanţi şi de a lega prietenii durabile. Experienţa de viaţă şi profesională pe care o poţi obţine în armată cu greu poate fi acumulată într-un alt domeniu.”

9. Băiceanu Vasile - plutonier adjutant principal, subofițer de comandă, încadrat în Batalionul 814 Tancuri „Mihai Vodă”:

„Armata iţi oferă ceea ce îşi doreşte orice tânăr aflat în momentul crucial al alegerii drumului în viaţă: educaţie gratuită, o bună pregătire profesională, un loc de muncă, posibilitatea de afirmare şi de dezvoltare a carierei după reguli bine stabilite, un venit sigur, un stil de viață.
A face parte din Armata României înseamnă a-ţi face datoria faţă de patrie, a fi un membru demn şi respectat al comunităţii în care trăieşti, a fi mândru că faci parte dintr-un corp de profesionişti şi a trăi cu sentimentul că ai realizat ceva în viaţă.”
Skip to content